my life

my life

Sunday, March 6, 2011

Anak Saya Kulit Sensitif..si highly maintenance

Kulit anak Mummy, Iskandar sangat sensitif. Kering..dan suka menggaru jadi merah dan berkudis. Nak berkongsi dengan geng blogger apa produk cream/lotion/sabun yang bagus untuk budak2 umur 5 tahun.
Untuk sabun,
Guna sabun bar brand "oilakleen-virgun". Moisturising soap. Gentle cleansing for dry, sensitive skin. Sabun ni takde dalam liquid. Jadi budak2 sekarang ni malas nak guna. Kena ingatkan hari2. Baru guna dalam separuh. Ada perubahan..kulit nampak moist ah. Sabun ni pharmacist yang suruh try. Kalu baby guna sebameed la katanya, tapi budak besar guna ni.
Mummy pun guna body scrub untuk hilangkan kulit hitam bekas kudis/bekas kulit merah.
Guna brand secret garden. Mummy survey kat Tesco, cuma ada brand ni aje. Sekali dengan Mummy pun pakai. Ok juga.
Cream
Iskandar dari kecik memang guna "Candid B cream". Cream ni cepat keringkan kulit yg merah atau berkudis.
Losyen
Iskandar tak boleh guna losyen baby dari kecik. Nanti kulit jadi kering. Jadi guna rosken je. Kat muka, pipi pun boleh sapu.
Tapi kulit kaki terutamanya tetap akan berulang kering..bukan boleh cantik bersih..takde kudis ke. Mesti ada. Sebab dia suka menggaru juga. Hopefully geng blogger boleh suggest product lain.
Kalau Iman..no problem..kulit sihat. Ada parut pun sebab jatuh. Kulit dekat lutut ntah berapa kali calar, berdarah sebab jatuh. Ini budak out of control. Tapi kulit dia memang cepat recover, parut hilang dalam seminggu. Sebab dari pemakanan kot. Dia suka makan epal atau oren sampai 3 biji sekali makan sehari. Bende lain pun makan juga. Susu je dah tak nak...
Zafri pun kulit tahan lasak. Cuma lepas satu imunisasi masa umur setahun hari tu..kulit punggung sensitif pada makanan yang ada telur. Akan tumbuh bintik berair. Tapi bila guna sabun cuci dari klinik mmglah hilang.
Ok...macam mana anda pulak yer? boleh share?

No comments:

Post a Comment